Περιγραφή
Η μαστίχα (Gum Mastiche, Αγγλικά: mastic, Ιταλικά: lentisco, Γερμανικά: mastixstrauch, Γαλλικά: pistachier lentisque) είναι η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο (σχίνος).
Το μαστιχόδεντρο ανήκει στην οικογένεια των Ανακαρδιοειδών (Anacardiaceae), επειδή ο καρπός του είναι σε σχήμα καρδιάς και στο γένος Pistacia (πιστακία: «πίσσα» = πυκνόρρευστος κολλώδης χυμός και «ακέομαι» = θεραπεύω). Το γένος αυτό περιλαμβάνει τα είδη P. lentiscus (μαστιχόδεντρο), P. vera (φυστικιά) και P. terebinthus (τριμυθιά).
Χρησιμοποιείται ακόμα ως πρόσθετη ύλη στη μαγειρική δίνοντας διακριτικό άρωμα σε διάφορα φαγητά αλλά και σαν βελτιωτικό σε παγωτά και μπισκότα. Οι καρποί του χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα.
Στην ποτοποιία η προσθήκη της σε ποτά περιορίζει τη βλαπτική δράση της αλκοόλης (λικέρ μαστίχας). Στην αρωματοποιία εφαρμόζεται σε κρέμες και βερνίκια νυχιών ενώ αποτελεί συστατικό σφραγισμάτων και εκμαγείων δοντιών.