Αναζήτηση σε Προϊόντα
Αναζήτηση σε Άρθρα
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική απο το Α ως το Ω
Επιλεγμένες ποικιλίες απο βότανα και αιθέρια έλαια.
" Συσκευασμένα μοναδικά, για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους "
 

ellinikabotana.gr   
 
     Α Η εταιρεία Tettix A.E.B.E. δημιούργησε τον ιστότοπο ellinikabotana.gr με εξειδίκευση στον τομέα του τσαγιού. Οι συνταγές των τσαγιών είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας βασιζόμενες σε μεγάλη συλλογή σπάνιων προϊόντων. Η αυξανόμενη ζήτηση τσαγιών μας κατέστησε υπόχρεους να δημιουργήσουμε  και μείγματα με καθαρά ελληνική γεύση. Στοχεύουμε στη βελτίωση της παρουσίας μας στο χώρο, με τον εμπλουτισμό των προϊόντων μας.
 
     Β Τα Βότανα αποτελούν το μεγαλύτερο φαρμακείο της φύσης. Το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς είναι κρυμμένο στα βότανα, και κυρίως στα φυτά αυτά που φυτρώνουν στους καλλιεργημένους αγρούς και χρησιμοποιούνται ως φάρμακα για τις διάφορες παθήσεις. Μεταξύ των φαρμακευτικών φυτών περιλαμβάνονται βότανα της ελληνικής φύσης και βότανα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους Ινδιάνους της Αμερικής, από τους Ιάπωνες καθώς και από την παραδοσιακή αγιουρβεδική ινδική ιατρική.
 
     Γ Η Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) είναι θάμνος ύψους 50-100cm, με κυλινδρικές και διακλαδισμένες ρίζες που φτάνουν τα 1-2m.  Το όνομα προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει γλυκιά ρίζα.  Στην κινέζικη ιατρική την χρησιμοποιούν εδώ και 3000 χρόνια. Ο Θεόφραστος ο Λέσβιος (περίπου το 30 π.Χ) έγραψε για το βότανο αυτό ότι «έχει την ιδιότητα να σβήνει τη δίψα, όταν την κρατά κανείς στο στόμα».
 
     Δ Το Δενδρολίβανο γνωστό και ώς ροσμαρίνος, είναι πυκνόφυλλος και πολύκλαδος θάμνος. Τα φύλλα του βελονοειδή με έντονο άρωμα ενώ τα άνθη του βγαίνουν σε ταξιανθίες και το χρώμα τους είναι κυανόλευκο, μοβ και λευκό. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε πολλά φαγητά. Από τους βλαστούς εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποϊία και στη σαπωνοποϊία.
 
     Ε Ο Ελίχρυσος είναι φυτό της Μεσογείου, πολύ σπάνιο που τείνει να εξαφανιστεί. Η ονομασία του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ελίσσω - χρυσός ή ήλιος - χρυσός. Διατηρεί τη φρεσκάδα του ακόμα και όταν κοπεί και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία. Έχει την ιδιότητα να επαναφέρει το δέρμα σε πιο υγιή κατάσταση και καθυστερεί τη γήρανση λόγω της ισχυρής του δράσης.
 
     Ζ Ο Ζαμπούκος (κουφοξυλιά, αφροξυλιά), είναι μικρό φυλλοβόλο δένδρο και τον συναντούμε κοντά σε ρυάκια, σε αραιά δάση και χαράδρες. Έχει μεγάλα, πράσινα φύλλα και λευκοκίτρινα άνθη. Ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς ενώ οι χρωστικές ουσίες του χρησιμοποιούνται για τη βαφή υφασμάτων.
 
     Η Ο Ηλίανθος (Helianthus) είναι ψηλό φυτό με φύλλα μεγάλα, ωοειδή, οδοντωτά στην περιφέρεια και τριχωτά. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η ταξιανθία ακολουθεί τον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και περιστρέφεται πάλι ανατολικά το πρωί. Ευδοκιμεί σε θέσεις με άφθονο ηλιακό φως και μέτριο έδαφος. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους, διαιρέσεις και μοσχεύματα και δύναται να φτάσει τα 15 μέτρα σε ύψος. Οι καρποί του (ηλιόσποροι) παράγουν το ηλιέλαιο.
 
     Θ Το Θυμάρι ή θύμιο (Θύμος ο κοινός, Thymus vulgaris) είναι πολύ ανθεκτικός θάμνος με μικρό ύψος (έως 30 εκατοστά), με όρθιους βλαστούς.Ο θρυμματισμός των φύλλων του αναδύει το άρωμά του, ενώ η γεύση τους είναι πολύ δυνατή. Το συναντάμε στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης  και σε διάφορες περιοχές της Ασίας. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και την οδοντιατρική.
 
     Ι Σήμερα, η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού στον κόσμο. Γνωστά τσάγια , όπως το Assam και Darjeeling, αναπτύσσονται αποκλειστικά στην Ινδία. Η ινδική βιομηχανία τσαγιού έχει αυξηθεί και έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο τεχνολογικά εξοπλισμένες βιομηχανίες τσαγιού στον κόσμο. Το τσάι εισήχθη για πρώτη φορά στην Ινδία από τους Βρετανούς, σε μια προσπάθεια να σπάσει το κινέζικο μονοπώλιο τσαγιού.
 
     Κ Στην Κίνα οφείλεται η ονομασία και η προέλευση του τσαγιού. Το ανακάλυψε ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.Χ. κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία του. Τα φύλλα τσαγιού επεξεργάζονται χρησιμοποιώντας παραδοσιακές κινέζικες μεθόδους. Οι Κινέζοι πίνουν τσάι όλη την ημέρα, και κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ως υποκατάστατο του νερού για την υγεία ή την απλή ευχαρίστηση.
 
     Λ Το Λαπάτσο (Lapacho ή Taheebo) είναι ένα αφέψημα ή "τσάι βοτάνων" που γίνεται από το εσωτερικό φλοιό του ροζ δέντρου Tabebuia impetiginosa (Ipê), το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ίνκας για θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα ντόπιοι νοτιαμερικανοί χρησιμοποιούν επίσης το Lapacho για την καταπολέμηση όλων των ασθενειών. Κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα το Lapacho ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές και τους γιατρούς της Δύσης.
 
     Μ Τα Μπαχαρικά (καρυκεύματα, μυρωδικά) είναι τα αποξηραμένα τμήματα ενός φυτού που περιέχουν αρωματικές και πικάντικες. Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Το 2000 π.Χ. υπάρχουν αναφορές για εμπόριο μπαχαρικών, ενώ στη Βίβλο αναφέρεται ότι ένα μεγάλο τμήμα της αμύθητης περιουσίας του βασιλιά Σολομώντα οφειλόταν στην πώληση μπαχαρικών.
 
     Ν Ο όρος Νυχτολούλουδο αφορά στην κοινή ονομασία των φυτών που ανοίγουν τη νύχτα τα άνθη τους και τα κλείνουν την ημέρα. Τέτοιο φυτό είναι η μιράμπιλις γιαλάπα ή δειλινό, μία κονδυλόριζη πόα σε μορφή θάμνου, με ύψος 50-80 εκατοστών. Τα φύλλα της είναι ωοειδή και τα άνθη κίτρινα, κόκκινα, λιλά. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό.
 
     Ξ Το Ξανθόξυλο (Zanthoxylum) είναι ένα γένος των περίπου 250 είδη φυλλοβόλων και αειθαλών δένδρων και θάμνων στην οικογένεια των εσπεριδοειδών ή rue, Rutaceae. Πολλά από τα είδη έχουν κίτρινο εγκάρδιο και σε αυτό οφείλουν την ονομασία τους. Ο καρπός αρκετών ειδών χρησιμοποιείται για την παρασκευή του  πιπεριού  Sichuan. Τα χρησιμοποιούμε επίσης και ως δέντρα μπονσάι.
 
     Ο Η Ονωνίδα η ακανθώδης (Ononis spinosa), είναι ένα αγκαθωτό φρύγανο που ζει πολλα χρόνια και το ύψος του μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Στην Όνωνις αναφέρεται ο Θεόφραστος με το όνομα Αιγίπυρος . Οι διουρητικές και αντιρευματικές  ιδιότητες των ριζών του καθιστούν το φυτό πολύτιμο. Αναπτύσσεται  σε ξηρά εδάφη όπως και κοντά σε παραποτάμια μέρη.
 
     Π Η Πασιφλώρα, γνωστή ως passion flower, είναι ένα γένος των περίπου 500 ανθοφόρων φυτών, της οικογένειας  Passifloraceae. Είναι κυρίως αμπέλια, ορισμένα εκ των οποίων θάμνοι, και μερικά είδη είναι ποώδη φυτά. Η  μοναδική της δομή, στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί μία μεγάλη μέλισσα για την αποτελεσματική επικονίαση.
 
     Ρ Τα Ροδοπέταλα της άγριας τριανταφυλλιάς είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες  και αρωματικά αιθέρια έλαια. Η Κινεζική ιατρική προτύνει το τσάι από ροδοπέταλα για την αποκατάσταση του "τσι". Τα ροδοπέταλα δίνουν στο τσάι μία γεύση γλυκιά, ενώ απελευθερώνουν ένα ντελικάτο ανοιξιάτικο άρωμα. Συνδυάζονται με υβίσκο, ηλίανθο, μάνγκο, ανανά, ροδάκινο, πορτοκάλι κ.α.
 
     Σ Η Σιτρονέλλα (Cymbopogon) είναι ένα ψηλό και αιώνιο φυτό που ευδοκιμεί σε εύκρατα και τροπικά μέρη. Το τσάι από λεμονόχορτο είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ειδικά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία. Χρησιμοποιείται ευρέως ως βότανο στην ασιατική κουζίνα και έχει μια ξεχωριστή γεύση κίτρου.  Μπορεί να αποξηρανθεί και να κονιοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί ακόμα και φρέσκο.
 
     Τ Το Τσάι ανάλογα με το χρώμα των φύλλων του χωρίζεται σε έξι κατηγορίες : άσπρο τσάι (white tea), με φυσική οξείδωση – πράσινο τσάι (green tea), χωρίς οξείδωση – κίτρινο τσάι (yellow tea), ελαφριά οξείδωση – κόκκινο τσάι (red tea), με οξείδωση – μπλε πράσινο τσάι (blue green or oolong -black dragon - tea), μέση οξείδωση – μαύρο τσάι (black tea), με πολύ οξείδωση. Η προέλευσή του θεωρείται ότι είναι από την Κίνα, όπου είναι γνωστό με την ονομασία τσα (cha).
 
     Υ Ο Ύσσωπος είναι ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό. Όταν το τσάι του χρησιμοποιείται για γαργάρες, δρα αναλγητικά  στην καταπράυνση του πονόλαιμου. Το έγχυμα του ύσσωπου δημιουργείται με ρίψη βρασμένου νερού σε φλιτζάνι που εμπεριέχει το βότανο. Με τη διαδικασία αυτή ελευθερώνεται το αιθέριο έλαιο του υσσώπου και δεν χάνεται όπως θα γινόταν εάν το βράζαμε.
 
     Φ Το Φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική, Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός, Salvia officinalis) είναι πολυετές, θαμνώδες, με πολλά κλαδιά, ενώ το ύψος δεν ξεπερνάει το 1 μέτρο. Τα φύλλα του είναι παχιά με λευκοπράσινο χρώμα, ενώ τα άνθη του είναι χρώματος μοβ. Το φυτό έχει έντονο άρωμα και χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα ή καρύκευμα.
 
     Χ Η Χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι δέντρο πολυετές, μόνοικο ή δίοικο και το συναντάμε στη Μεσόγειο. Ο καρπός της χαρουπιάς είναι πλατύς λοβός. Τα χαρούπια είναι μακριά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και καστανά με ξυλώδη υφή όταν ωριμάσουν. Είναι σακχαρώδης με γλυκιά γεύση.
 
     Ψ To Ψύλλιο (psilli nigri), παρασκευάζεται από το ινδικό φυτό plantago indica και αποτελείται από μικρούς σπόρους φυτών, οι οποίοι περιέχουν υδροκολοειδείς ίνες. Δρα κατασταλτικά στη προστασία του γαστρεντερικού συστήματος, λόγω της μεγάλης περιεκτηκότητας των φυτικών ινών. Με βάση το μύθο, η «Ωραία Κοιμωμένη» όταν ξύπνησε ύστερα από 100 χρόνια ύπνου, έφαγε ψύλλιο.
 
     Ω Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών, που ο οργανισμός μας καλείται να τα συλλέξει μέσω της τροφής  Πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να είναι και ορισμένα φυτικά έλαια όπως έλαια από καρπούς, από λιναρόσπορο και ελαιοκράμβη. Η ένταξή τους στη διατροφή μας αποτελεί αναμφισβήτητα ασπίδα προστασίας της υγείας μας.
 
  Λίγα λόγια για το ellinika botana
Η ιστορία μας άρχισε από το κέντρο της Αθήνας στην οδό Ευριπίδου... που ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσε να βρει τότε κανείς σπάνια είδη όπως τα βότανα. Το κατάστημα Tettix ήταν συνέχεια επιχείρησης με ίδια είδη που προϋπήρχε εκεί από δεκαετίες. Ξεκινήσαμε το κατάστημά μας στην αρχή με λιγοστά και γνωστά βότανα, όμως η συχνή επαφή μας με τον κόσμο, μας έδειξε τον δρόμο για την μετέπειτα πορεία μας.
Με πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη για το αντικείμενό μας, αλλά και συνεχή αναζήτηση για νέα προϊόντα, από όλο τον κόσμο, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών μας,

διαβάστε περισσότερα ...

 

τί σας αρέσει ;

τσάι του βουνού - 19.2%
φασκόμηλο - 19.2%
χαμομήλι - 19.2%
βοτανικό μείγμα - 28.3%
άλλο - 13.1%

προϊόντα

εταιρία

ευθύνη

ellinika botana

Tettix Α.Ε.Β.Ε.
Πάροδος Οδ. Ελύτη 160, ΒΙΟ.ΠΑ. Ανω Λιοσίων Τ.Κ. 133 42, Τ.Θ. 46072, Αττική
Τηλ: 210 2475403, Fax: 210 3004462, Κιν: 6973940203, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


© copyright 2024 ellinikabotana.gr - all rights reserved