Περιγραφή
Η
αμυγδαλιά (Amygdalae, Αγγλικά: Almond, Γερμανικά: Mandelbaum, Γαλλικά: Amandier, Ιταλικά: Prunus dulcis) ανήκει στην οικογένεια των
Ροδιδών (Rosaceae).
Η αμυγδαλιά είναι καρποφόρο δέντρο μεσαίου μεγέθους, με ύψος συνήθως 6-9 μέτρα.
Τα φύλλα είναι λογχοειδή και τα άνθη της εμφανίζονται πριν από τα φύλλα, από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο.
Τα φύλλα και τα άνθη της αμυγδαλιάς έχουν αντιβηχικές ιδιότητες. Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό γλυκών, ποτών και ζαχαρωτών.
Τα φρέσκα φύλλα της αμυγδαλιάς, καταπραΰνουν τους πόνους των εγκαυμάτων, των ελκών, των μωλώπων ενώ το αφέψημα τους είναι εξαιρετικό καθαρτικό.